Sivustolla käytetään verkkokaupassa oleellisia sekä kolmannen osapuolten evästeitä. Kolmannen osapuolten evästeitä käytetään tilastojen keräämiseen sekä kävijän käyttäytymisen seurantaan, minkä avulla voimme parantaa käyttäjäkokemusta.
Pikaopas Googlen kanaviin: Markkinoijan tärpit
- etusivu
- /
- Markkinointi
- Yleinen
- /
- Pikaopas Googlen kanaviin: Markkinoijan tärpit
Google-mainonta liitetään usein hakusanamainontaan, eli niihin mainoksiin, mitä tulee, kun haet Googlesta jotain. Tiesitkö, että Googlella on myös muita mainoskanavia? Nappaa tästä pikaopas, jonka avulla mainostat juuri siellä, missä pitääkin!
Monet suomalaiset yritykset käyttävät hakusanamainontaa Googlen kanavissa. Eikä siinä mitään pahaa ole, jos se on todella se paras kanava. Googlen mainoksilla saattaa olla myös huono maine. Oletko ajatellut mistä tämä johtuu? Usein syynä on kaverilta kuultu kokemus huonosti toimineesta kampanjasta. Sitä et toki ole kuullut, että kampanjan teki kaveri itse ja väärään kanavaan, väärällä alueella, budjetilla ja tavoitteella.
Yleisesti on erittäin tärkeää, että
- kotisivuilla oleva ”tavara” vastaa mainosta – Google antaa mainoksellesi optimointipisteet mm. tämän kriteerin perusteella ja rankkaa mainostasi muihin nähden
- mainoksellasi on selkeä tavoite – joka ei aina ole suora myyntitapahtuma (brändi, tunnettuus, työnantajamielikuva, rekryt, artikkeli, tapahtuma,..)
- et jätä mainosta hunningolle – kuin autoakin, sitä on huollettava säännöllisesti
Hakusanamainonta eli Google Adwords
Hakusanamainonta näkyy Googlehaussa ennen tavallisia (eli orgaanisia) hakutuloksia, ja se kohdistuu ostoprosessin loppuvaiheeseen, ollen näin myös yleensä kallein mainosmuodoista. Adwords on aina tarveperusteista – mainoksesi ei näy, jos kukaan ei sitä hae, eli alla on potentiaalisen asiakkaan tarve tiedolle, tuotteelle tai palvelulle.
Tärkeää on valita alue, josta asiakkaan on järkevä ostaa. Vaikka sinä myyt koko Suomen alueelle, ostaako ihminen Kemijärveltä salaojitukset salolaiselta yritykseltä?
Valitse myös tarkat hakusanat, mahdollisimman lähellä ostoa olevat, sillä ostos on jo päätetty tehdä, nyt etsitään oikeaa myyjää oikealta alueelta.
Käytä Googlen Keyword Planneria, josta näet haettuja hakusanoja ja saatat saada uusia hakusanaideoita. Ja ei, älä käytä kilpailijan nimeä hakusanana – se ei suoraan ole kiellettyä etkä joudu vankilaan, mutta ei se kovin eettistäkään ole.

Bannerimainonta eli Google Display
Display on herättävää mainontaa, jonka tarkoitus on saada herätettyä tarve. Mainoksessa pysäyttää kuva, teksti ohjaa eteenpäin. Mainokset näkyvät kuvamainoksina Googlen hakusivun ulkopuolella. Googlen verkostoon kuuluu miljoonia sivuja, joissa kuvallista mainosta voidaan näyttää.
Display on ainakin meillä Snuupilla tehdyissä kampanjoissa ollut erittäin edullinen. Hinta määräytyy klikkien mukaan, ja on ollut sellaisiakin kampanjoita, joissa klikin hinta on ollut yhden sentin – yleensä se on siellä 7–10 sentin luokassa.
Käytännössä Display sopii kaikille kaupallisille sivustoille. Tunnetun maanrakennusfirman kannattaa mainostaa vaikka uutta palvelua ”alituspalvelu”. Bannereilla voi hyvin mainostaa myös esimerkiksi blogeja, rekryä tai uutta tuotetta.
Näyttöjä/huomiota saa yleensä paljon. Aluerajaus kannattaa tässäkin tehdä todellisen mukaan, miltä alueelta osto oikeasti tapahtuu.
Artikkelimainonta / Sisältömarkkinointi eli Google Discovery
Uutisenomainen, aluekohdistettava artikkelimainos, joka vaatii artikkelin kotisivulle aiheesta. Mainos näkyy Googlen uutissyötteessä, myös YouTube ja Gmail kuuluvat Discoveryn alustoihin.
Kohdentaminen osuu miltei aina oikein, sillä Discovery kohdentaa mainokset koneoppimisen avulla suoraan niille ihmisille, joita asia mahdollisesti kiinnostaa.
Googlen koneoppiminen perustuu omaan käytökseesi. Jos olet vieraillut maanrakennusta koskevissa julkaisuissa, Facebookissa olet tykkäillyt maanrakennukseen liittyvästä aiheesta, hyvin todennäköisesti näet Discoveryssä tähän liittyviä mainoksia ja artikkeleita. Jos olet kiinnostunut matkailusta ja kuninkaallisista, luultavasti et näe urakkalaskennan säädöksistä mainosta.
Discovery on äärihyvä kanava, jos sinulla on asiantuntijatietoa esimerkiksi uusista säädöksistä tai haluat vaikkapa tavoittaa koirien kanssa tiiviisti harrastavat ihmiset ja kertoa heille uudenlaisesta koirashampoosta. Myös asiakastarinat, oivalluttavat blogit ja työntekijätarinat ovat kovaa valuuttaa.
Videomainos eli YouTube
YouTube tavoittaa laajan yleisön, joten saat paljon huomiota ja näkyvyyttä. Se on myös edullinen ja rajattavissa alueellisesti. YouTubessa pyörivä videomainos on esimerkiksi tapahtumamarkkinointiin oikein sopiva. Hyviä tuloksia olemme saaneet myös asiakastarinavideoista ja rekryvideoista.
Sinun ei tarvitse tilata kuvausryhmää paikalle, vaan riittävän hyvän videon saat aikaan myös esimerkiksi Canvalla tai Renderforestilla. Tällaisia työkaluja voi käyttää esimerkiksi avoimesta työpaikasta ilmoittamiseen, avajaisista tai vaikkapa tällaisen oppaan mainostamiseen tarkoitetun lyhyen videon tekemiseen.
Ensivaikutelman sanotaan olevan tärkeä, mutta se todella on näin YouTubessa. Mainoksen voi skipata yleensä 5 sekunnin jälkeen, joten mieti videosi ensimmäiset viisi sekuntia huolellisesti. Mainoksesi menestys riippuu siitä. Katso vaikka esimerkkejä YouTubesta – mikä sinut saa pysähtymään? Meillä tiimissä viimeksi on pysähdytty Monday.com mainoksen äärelle, lomareissumainoksiin ja joululahjamainoksiin.
Google Shopping
Google Shopping soveltuu tuotteiden mainostamiseen, erityisen hyvä siis verkkokaupoille.
Google Shopping esittelee tuotteen asiakkaalle jo ennen verkkosivulle siirtymistä. Tämä mahdollistaa sen, että tuotteisiin voi tutustua hiukan ja tehdä vaikka vertailua eri tarjoajien välillä.
Shopping mainokset näkyvät Googlen hauissa, mutta erottuvat edukseen kuvien ja monipuolisempien tietojen avulla. Maanrakennusfirmalle tämä ei sovellu ollenkaan (ainakaan minun mielestäni, saa toki ehdottaa mallia, miten se toimisi), mutta esimerkiksi liikelahjakauppiaalle hyvinkin.

Menikö yli hilseen? Apua saatavilla!
Vaikuttaako vieläkin hähmäiseltä? Otappa yhteys niin selvitetään yhdessä, mitä oikeasti haluatte saavuttaa ja mikä siihen on oikea kanava, budjetti ja alue.
Tässä vielä Google-mainonnan roadmap (klikkaa tästä), joka voisi yksinkertaisuudessaan ehkä auttaa sinua. Otathan huomioon, että roadmap ottaa kantaa vain kanavaan, ei itse mainoksen sisältöön – joka kuitenkin on se tärkein tavoitteen saavuttamiseksi. Mikään mainoskanava ei toimi, jos sisältö ei houkuttele. Me tehdään muuten niitä sisältöjäkin.
Kirjoittanut
Johanna Toikander
Google-asiantuntija
johanna@snuup.fi